Wednesday, April 11, 2012

Από τι Ακριβώς Αποτελείται η Σκόνη;


Η σκόνη είναι μια γενική έννοια για πολλούς τύπους σωματιδίων οργανικού και ανόργανου υλικού, τα οποία είναι τόσο μικροσκοπικά, ώστε μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για λίγο ή για πολύ καιρό. Όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έχουν τα σωματίδια σε σχέση με το βάρος τους, τόσο περισσότερο μπορούν να αιωρούνται.
Η σκόνη που υπάρχει στα σπίτια μας αποτελείται ως επί το πλείστον από νεκρά δερματικά κύτταρα ανθρώπων και ζώων, αλλά, αναλόγως και των δραστηριοτήτων μας, περιέχει επίσης ίνες χαρτιού και υφάσματος, σκόνη από οικοδομικά υλικά, υπολείμματα εντόμων, κόκκους γύρης και μύκητες. 


oliviervalsecchi


Σε ένα συνηθισμένο σπίτι, η ποσότητα σκόνης κυμαίνεται από 0,05 έως 1 mg/m3. Τις μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης τις βρίσκει κανείς σε χώρους όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα, ή ζουν καπνιστές. Η σκόνη αρχίζει να γίνεται ανθυγιεινή σε ποσότητες από 3 μέχρι 5 mg/m3.
Σκόνη υπάρχει επίσης στη φύση και προέρχεται από τη φθορά πετρωμάτων και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ στο διάστημα υπάρχει κοσμική σκόνη.

oliviervalsecchi
Γιατί η σκόνη του σπιτιού είναι πάντα γκρίζα;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η σκόνη του σπιτιού αποτελείται από κύτταρα του δέρματος τα οποία έχουν αποβληθεί καθώς κι από διαστρική σκόνη. Το ίδιο συμβαίνει και με την γκαρνταρόμπα μας. Το ξερό δέρμα έχει ένα ημιδιαφανής γκρίζο χρώμα, και συνεπώς το ίδιο και η σκόνη.
Δεν υπάρχει άλλο χρώμα στη σκόνη γιατί τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται πολύ βαθύτερα και δεν χάνονται καθώς το δέρμα μεγαλώνει. Άλλες μορφές σκόνης όπως για παράδειγμα η σκόνη του εδάφους που μεταφέρεται με τον αέρα, μπορεί να έχει διάφορα χρώματα και το χρώμα είναι ενδεικτικό της προέλευσης της.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis