Την Κυριακή 8/3 πραγματοποιήθηκε στο χώρο μας το σεμινάριο«Ψυχική Αρχιτεκτονική». Πρόκειται για μία νέα καινοτόμα μέθοδο που συγκροτήθηκε από την κλινική ψυχολόγο Πάρβη Πάλμου, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε φίλους και εθελοντές της οργάνωσής μας.
Τί είναι όμως η «Ψυχική Αρχιτεκτονική»?
H Ψυχική Αρχιτεκτονική είναιμια υποκειμενική σχηματική απεικόνιση της φαινομενολογίας του θεραπευόμενου. Επιχειρεί να απεικονίσει τους μηχανισμούς διακοπής της επαφής, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τους φαύλους κύκλους, τα δίπολα της ψυχοσύνθεσης καθώς και τον αυθεντικό εαυτό σε σχέση με την persona.
Είναι μια μέθοδος εμπνευσμένη από την θεραπεία Gestalt και την αντίληψη του Jung για την δομή της ψυχοσύνθεσης και της συνειδητότητας (διαγράμματα της ψυχοσύνθεσης του Jung). Είναι ένα διάγραμμα το οποίο συν-δημιουργείται από το θεραπευτή και το θεραπευόμενο μέσω της διαλεκτικής και της σχεσιακής θεραπείας με σκοπό να κάνει πιο απτή την πολυπλοκότητα των μηχανισμών και των αντιδράσεων με τελικό στόχο την επαφή με τον αυθεντικό εαυτό και την αύξηση της επίγνωσης.
Αποτελεί για το θεραπευόμενο ένα μικρό χάρτη των ιδιαιτεροτήτων της ψυχοσύνθεσης του και του προσφέρει ένα σημείο αναφοράς για την κατανόηση των βιωμάτων του.
Η εμπνευστής της μεθόδου Πάρβη Πάλμου εξηγεί: «Η εμπειρία μου έχει δείξει πως πολύ συχνά όσο και να επισημαίνω στη θεραπεία ένα μηχανισμό διακοπής της επαφής, ή ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς, πολύ συχνά ο θεραπευόμενος δυσκολεύεται να το συγκρατήσει στη μνήμη του ώστε την επομένη φορά που αυτό το μοτίβο θα αναδυθεί να έχει την ικανότητα να το φέρει στην επίγνωση του. Για αυτό το λόγο Η Ψυχική Αρχιτεκτονική είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει το θεραπευόμενο να κατανοήσει τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είναι ένα σχέδιο που μπορεί να το πάρει μαζί του και ανά πάσα στιγμή να βλέπει σε ποιο σημείο του επαναλαμβανόμενου μοτίβου βρίσκεται. Η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αύξηση της επίγνωσης στο θεραπευτικό πλαίσιο».
Την εμπειρία της συμμετοχής στο πιλοτικό εργαστήριο αποτύπωσε ως εξής η συμμετέχουσα Άννα Παπαδοπούλου: « Το σεμινάριο ήταν κυρίως αυτογνωσιακό. Πιστεύω πως η αυτογνωσία είναι προσωπική υπόθεση, και παρόλο που υπήρχε καθοδήγηση , η κατευθυνσή της ήταν στο να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι τι μας συμβαίνει και πως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι εάν θελήσουμε. Το θεωρητικό κομμάτι ήταν βοηθητικό στη συνειδητοποίηση του πως δημιουργούμε ασυνείδητα ή συνειδητά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα έλξης , και το πρακτικό κομμάτι ήταν μια μέθοδος θεραπείας, η οποία αυξάνει την επίγνωση με αποτέλεσμα να μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις σχέσεις μας με τους άλλους και κυρίως με τους εαυτούς μας.
Θα ήθελα να τονίσω πως η ομαδική συνεργασία μέσω αυτών των σεμιναρίων ήταν πολύ βοηθητική, διότι υπήρξαν παραδείγματα κι οπτικές γωνίες που εμπλούτισαν κι επέκτειναν αυτές τις γνώσεις . Επίσης ταυτίστηκα με κάποιους ανθρώπους, και παρακολουθώντας τη θεραπεία σε πράξη ως τρίτο πρόσωπο την κατανόησα σε μεγαλύτερο βάθος. Προσωπικά οι γνώσεις που εισέπραξα είναι πολύτιμες, η θεραπεία μου φάνηκε πετυχημένη, και η ομαδικότητα ανεκτίμητη!»
Ευχαριστούμε τις εκπαιδεύτριες και τους συμμετέχοντες που έκαναν αυτή την πρώτη παρουσίαση της Ψυχικής Αρχιτεκτονικής μία θετική και χρήσιμη εμπειρία για όλους – και αναμένουμε εναγωνίως τη συνέχεια:-)
Αναδημοσίευση από: http://mediaterranea.gr
Αναδημοσίευση από: http://mediaterranea.gr
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.