Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρακολουθήσετε την εξαιρετική τελική εργασία του Νικόλαος Κυπριωτάκης στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα με την Άννα Απέργη “Φύλα και Κοινωνίες –
Κριτικές Προσεγγίσεις στο ΛΟΑΤΚΙ+ φάσμα και το Ετεροκανονικό Πλαίσιο” του Focusing Συμβουλευτική Και Ψυχοθεραπεία.
Εκπαιδεύτριες: Πάρβη Πάλμου & Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη
Γενικός σχολιασμός:
Πολλές δεκαετίες μετά από την εμφάνιση του όρου gender (κοινωνικό φύλο) και τα πρωτόκολλα κανονικοποίησης της Gender Identity Clinic, οι επεμβάσεις κανονικοποίησης και οι "θεραπείες" μεταστροφής (conversion therapy) (σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας φύλου) καλά κρατούν...ΟΧΙ: ο "ανοικτός ορίζοντας της διερεύνησης" (Butler) αφορά μονάχα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της αυτοδιάθεσης του σώματος και των σχέσεων, στην ελευθερία του ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ. Χρειαζόμαστε επιβεβαιωτικές, μη κατευθυντικές ψυχοθεραπείες και όχι "ψευδοθεραπείες" που κανονικοποιούν, καταπιέζουν και κακοποιούν. Χρειάζεται λοιπόν να δείχνουμε μεγάλη προσοχή στους όρους και τις έννοιες, στις μεθόδους/διαδικασίες και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται. Βρίσκονται εν τέλει σε συμφωνία με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ή τα παραβιάζουν;
Είναι μια οποιαδήποτε "gender therapy" (νέα ή παλαιά) (μια οποιαδήποτε "gender clinic") συμβατή με την αυταξία της ύπαρξης και του βιώματός μου ή όχι; Είναι συμβατή με την σωματικότητά μου (σεξουαλικότητα, ταυτότητα, έκφραση, συμπεριφορά, κ.λπ.) ή όχι;
Το ιστορικό παράδειγμα της Gender Identity Clinic (αλλά και η αντίστοιχη εννοιολόγηση και ιδεολογική εκμετάλλευση του όρου gender) είναι πολύ χαρακτηριστική. Ίσως χρειάζεται να υπερασπιστούμε έντονα την μοναδικότητα της σωματικότητάς μας, ενάντια σε όλες τις προσπάθειες (ρητές ή υπόρρητες) κανονικοποίησής της και μεταστροφής της, οποιαδήποτε εννοιολογικά ή ιδεολογικά μέσα και αν υιοθετούν αυτές οι προσπάθειες, αυτές οι ιδεολογίες, αυτά τα κινήματα.
Πολλά ευχαριστώ στην Πάρβη Πάλμου και την Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη για την πολύτιμη εμπειρία και γνώση τους.
Αναφορές:
Butler, Judith (2024). “Who’s afraid of gender?”. Farrar, Straus and Giroux.
Butler, Judith (2015). "Senses of the subject" [Κεφάλαιο για τον Kierkegaard: "Kierkegaard's speculative despair"]. New York: Fordham University Press.
Colapinto, John (December 11, 1997). "The True Story of John /Joan". The Rolling Stone, pp. 54-97.
Colapinto, John (2000/2006). "As nature made him: The boy who was raised as a girl" [Βιογραφία του David Reimer]. Harper Perennial.
Money, John; Hampson, Joan G; Hampson, John (October, 1955). "An Examination of Some Basic Sexual Concepts: The Evidence of Human Hermaphroditism". Bull. Johns Hopkins Hosp. 97(4). Johns Hopkins University: 301–19.
Money, John (1952). «Hermaphroditism: An Inquiry into the Nature of a Human Paradox» [διδακτορική διατριβή]. Harvard University.
Επίσης: Wikipedia & το έργο του Eugene Gendlin (π.χ., "A Process Model")
#ΛOATKI+, #LGBTQI+,#GSRD,#GENDER,#psychotherapy,#focusing,#GTSA,
##JudithButler,#EugeneGendlin