Thursday, May 30, 2013

Χαμηλότερο I.Q. έχουν οι ρατσιστές και οι συντηρητικοί


Μελέτη αποκαλύπτει ποιες ιδεολογίες ασπάζονται οι εξυπνότεροι


Είναι ηλίθιοι οι ρατσιστές; Μήπως οι συντηρητικοί τείνουν να είναι λιγότερο ευφυείς από τους φιλελεύθερους; Μια νέα έρευνα, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο του Καναδά απαντά «μάλλον, ναι» και στα δύο ερωτήματα.Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science, απέδειξε πως όσοι είχαν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας (I.Q tests) όταν ήταν παιδιά, τείνουν να καλλιεργούν προκατειλημμένα πιστεύω και να ακολουθούν πιο συντηρητικές ιδεολογίες ως ενήλικοι.


Πάντως, ο δείκτης ευφυίας υπολογίζεται με συγκεκριμένα τεστ, αλλά το κατά πόσον τα αποτελέσματά τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παραμένει ένα άλυτο ζήτημα.

Ο Dr. Gordon Dodson καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών στο Brock σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν έναν «φαύλο κύκλο»: οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να ασπάζονται πιο συντηρητικές ιδέες, οι οποίες στην ουσία δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τα συγκεκριμένα άτομα για αλλαγή και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διακατέχονται τότε και από προκαταλήψεις.


Tuesday, May 14, 2013

Δελτίο τύπου για την οργάνωση διημερίδας με θέμα: Φύλο και Σεξουαλικότητα


Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

Θέμα: Σχετικά με τη διεξαγωγή διημερίδας για το φύλο και τη σεξουαλικότητα

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου 2013 
Σχολή Θετικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



Η Good As You(th), κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης, σας προσκαλεί το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε διημερίδα εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Το εγχείρημα της διοργάνωσης μιας εκδήλωσης από εμάς για εμάς προέκυψε έπειτα από μια σειρά συζητήσεων, με κοινό γνώμονα την επικοινωνία των εμπειριών μας και τη διαπραγμάτευση ανάλογης θεματολογίας σε ένα ανοιχτό, ελεύθερο και δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ξεκινάμε με σημείο αναφοράς τις ζωές και τα προσωπικά μας βιώματα, και με αφορμή αυτά επεκτεινόμαστε σε ένα θεωρητικό διάλογο πάνω στις ταυτότητες, τις επιθυμίες και τη σεξουαλικότητα, με μέλημα την ανάδειξη της έμφυλης ποικιλομορφίας και την εναντίωση στον κυρίαρχο και καταπιεστικό λόγο. Εκτιμούμε ότι η θεωρητική/επιστημονική γνώση τείνει να απομονώνεται από την καθημερινή/πρακτική εμπειρία, δημιουργώντας ανάμεσά τους ένα χάσμα εμφανές, αλλά όχι αγεφύρωτο. Για το λόγο αυτό, προσανατολιζόμαστε σε μια σύνδεση των εμπειριών μας με το θεωρητικό υπόβαθρο που κινείται γύρω από αυτές. Επιχειρούμε να θέσουμε το πλαίσιο για διάλογο, αυτοκριτική ή/και εναντίωση, παρέχοντας τη δυνατότητα εξερεύνησης και αξιοποίησης των εναλλακτικών θεωρήσεων μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Με αυτό το σκεπτικό, ζητήσαμε από τους εισηγητές μας (ακαδημαϊκούς, θεωρητικούς και μέλη της κοινότητας) μια κριτική προσέγγιση στα θέματα που θα αναλύσουν και όχι μια ακαδημαϊκή διάλεξη. Το σημαντικότερο για εμάς είναι οι εισηγήσεις να λειτουργήσουν σαν εισαγωγή για έναν περαιτέρω μεταξύ μας διάλογο πάνω σε θέματα-τόπους της καθημερινότητάς μας.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβληματιζόμαστε και συζητάμε πάνω στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: 

  • Θεωρίες φύλου, αποδόμηση έμφυλων ρόλων και (ετερο)κανονικότητας 
  • Επιστημονικό κύρος και διεμφυλικότητα: αποκλεισμός και παθολογικοποίηση 
  • Αναπαραστάσεις της ποικιλομορφίας φύλου και σεξουαλικότητας στην τέχνη και το λόγο 
  • Πολιτικά συστήματα και ομοφυλοφιλία 
  • ΛΟΑΤ Κίνημα: ιστορική αναδρομή & δικαιώματα, στερήσεις και διεκδικήσεις 


Θα χαρούμε να σας δούμε εκεί, να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε.


Δε στιγματιζόμαστε. Δίνουμε το στίγμα μας.

Good As You(th)
Κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης

Friday, May 10, 2013

Μυστικά & Ψέματα


Η Αγγελική Γουδέλη, Ψυχολόγος M.A., εξηγεί στο Υγείαonline.gr, για ποιους λόγους κρύβουμε μυστικά και λέμε ψέματα, καθώς και ποια είναι η επίδρασή τους στις σχέσεις μας.

Μυστικά και ψέματα, μπορεί να είναι ο τίτλος Χολιγουντιανής ταινίας αλλά όχι μόνο. Είναι δύο έννοιες που βρίσκονται σε όποια ανθρώπινη σχέση μπορεί να πάει ο νους μας: κυβερνώντων-πολιτών, συναδέλφων, ενός ζευγαριού, γονιού-παιδιού, φίλων, ακόμη και στην πιο στενή σχέση που έχουμε, αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αναρωτηθείτε για μια στιγμή “πόσο συχνά λέω ψέματα;” και “πόσα μυστικά έχω από τους κοντινούς μου ανθρώπους;”. Σκεπτόμενοι τα δικά σας μυστικά και ψέματα κάποιοι θα αναστενάξουν από το βάρος που αυτά μπορεί να προκαλούν. Άλλοι θα χαμογελάσουν φέρνοντας στο μυαλό τους πράγματα τα οποία είναι αποκλειστικά δικά τους. Κι άλλοι θα σπεύσουν να πουν ότι είναι «ανοιχτό βιβλίο» και δε λένε ποτέ ψέματα στους αγαπημένους τους. 


Όποια κι αν είναι η αντίδρασή σας, είναι γεγονός ότι τα μυστικά και τα ψέματα, είτε είναι μικρά, είτε μεγάλα, συναισθηματικά, πρακτικά ή επαγγελματικά, έχουν σταθερή θέση στην καθημερινότητά μας, ακόμα κι αν πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε καν ότι τα χρησιμοποιούμε. Από την πολύ απλή και συνηθισμένη απάντηση που δίνουμε στο Τι κάνεις; - Μια χαρά είμαι, τα “θετικά” κατά συνθήκη ψέματα όπως Είσαι το πιο έξυπνο παιδί/η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, μέχρι τα μεγαλύτερα μυστικά και ψέματα που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί σε μια σχέση.

Friday, May 3, 2013

Ασθένειες με ψυχοσωματική... καταγωγή


Ενας στους δύο ασθενείς που καταφεύγει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχει κάποιο ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Πολύ συνηθισμένες είναι οι εκδηλώσεις του άγχους από το πεπτικό. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καούρες και σφίξιμο στο στομάχι είναι μερικές από αυτές. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με άγχος αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πνιγούν κατά τη διάρκεια του φαγητού!

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι νευρωτικοί πρέπει να μασούν προσεκτικά την τροφή τους, να μην τρώνε όρθιοι, να μη μιλάνε κατά τη διάρκεια του φαγητού και να μην έχουν την προσοχή τους στραμμένη αλλού, όπως για παράδειγμα στην τηλεόραση.


Το στρες προκαλεί πολύ συχνά πονοκεφάλους, ζαλάδες και αρρυθμίες, ενώ είναι «υπεύθυνο» και για σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία και πόνο στη σεξουαλική επαφή. Οι ψυχοσωματικές παθήσεις ενδέχεται να παραπλανήσουν ακόμη και τους γιατρούς, καθώς τα συμπτώματά τους «μιμούνται» συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis