Πολύ συχνά ακούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την πλέον κλασική φράση 'Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι'. Αλλά βάση στατιστικών στοιχείων κανένας από τους κατά συρροή δολοφόνους που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα στο παρελθόν δεν είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένια. Δυστυχώς όμως μια από τις λανθασμένες κυρίαρχες αντιλήψεις είναι ότι τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνα, μια αντίληψη η οποία οδηγεί στο ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων αυτών. Είναι αποδεδειγμένο ότι το άτομο που πάσχει από σχιζοφρένια αποτελεί κατά κύριο λόγο κίνδυνο για τον ίδιο του τον εαυτό. Τα στατιστικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι το άτομο που πάσχει από σχιζοφρένια μπορεί να γίνει επικίνδυνο μόνο κατά τη διάρκεια ψυχωτικού επεισοδίου και χωρίς τη σωστή φαρμακευτική αγωγή.
Charles Manson
|
Για κάποιον που πάσχει από σχιζοφρένεια θα ήταν σχεδόν αδύνατο να προσχεδιάσει ένα έγκλημα διότι τα ίδια τα συμπτώματα της σχιζοφρένιας δεν το επιτρέπουν. Οι ψευδαισθήσεις και η χάλαση συνειρμού παρεμποδίζει τη ροή της σκέψης και συνεπώς και τη δημιουργία ενός πολύπλοκου πλάνου ενός προμελετημένου εγκλήματος.
Ο περιβόητος κατά συρροή δολοφόνος Ted Bundy, ο Charles Manson όπως και πολλοί άλλοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα έχουν διαγνωστεί με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας (ASPD). Η λέξη αντικοινωνικός, όπως συνήθως χρησιμοποιείται στην καθομιλούμενη, έχει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα από το κλινικό νόημα της λέξης βάση του DSM. Στη καθομιλούμενη αντικοινωνικός θεωρείται αυτός που είναι εσωστρεφής, λιγομίλητος και χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία του στο να κάνει σχέσεις. Αντίθετα, η αντικοινωνική προσωπικότητα ως ψυχιατρικός όρος ορίζεται από την αδυναμία του ατόμου να αντιληφθεί την έννοια των τύψεων και από πλήρη αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων. Δεν αντιλαμβάνεται την άξια της ανθρώπινης ζωής και έχει αδυναμία να υποταχτεί στις κοινωνικές νόρμες. Τα άτομα αυτά αντιλαμβάνονται την έννοια του σωστού και του λάθους, όμως αυτό δεν τους εμποδίζει από το να ακολουθήσουν τις βίαιες τάσεις τους. Η συμπεριφορά τους προς τους άλλους χαρακτηρίζεται από χειριστικότητα και εκμετάλλευση.
Όπως αναφέρει και η Anne Rule (2000) στο βιβλίο της για την ιστορία του Ted Bundy, αυτά τα άτομα έχουν την ικανότητα να είναι φαινομενικά υπερβολικά γοητευτικά και κοινωνικά. Μπορούν να είναι ο καλύτερος φίλος ή ο ευχάριστος γείτονας. Λόγω της ικανότητας τους να χειρίζονται τους γύρω τους μπορούν πολύ εύκολα να μεταμφιέζουν τη διαταραχή τους.
Video Ted Bundy Bio
Συγγραφή: Πάρβη Πάλμου
Διορθώσεις: Χριστίνα Βιτάλη
References
American Psychiatric Association. (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th ed., text rev.). Washington, DC: Author.
Ann Rule. The Stranger Beside Me. New York: W. W. Norton. 1980. 350pp. An updated edition released in 2000.
Stephen G. Michaud; Hugh Farnsworth. Ted Bundy: Conversations with a Killer. Irving, TX: Author link Press. 2000. 298pp.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.