Sunday, February 5, 2012

Το Ψυχογενετικό Σύστημα

Από τη γέννηση μας καθώς και σε όλη την πορεία εξέλιξης μας  ερχόμαστε σε μια επαφή με τα “θέλω” μας και πολύ νωρίς συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες μας τις επιθυμίες. Ξαφνικά κοιτάμε γύρω μας και βλέπουμε ότι μας περιορίζουν χιλιάδες επιβεβλημένα “πρέπει” τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις δικές μας ανάγκες.


Από την πλέον γνωστή άποψη ότι τα αγόρια δεν πρέπει να κλαίνε και χιλιάδες άλλες άκαμπτες και σκληρές πεποιθήσεις σε σχέση με ποιά πρέπει να είναι τα σωστά χαρακτηριστικά ενός άξιου εκπροσώπου του κάθε φύλου. Μπορούν να δημιουργηθούν άκρως επικίνδυνα κοινωνικά εμφυτέυματα τα οποία εμποδίζουν την ικανότητα του ανθρώπου να εξελίξει τις πραγματικές του ικανότητες και να έρθει σε επαφή με τον αυθεντικό του εαυτό.


Το ψυχογενετικό σύστημα είναι μια  καινούργια προσέγγιση η οποία δημιουργήθηκε από την Anne Teachworth το 1991. Έχει τις βάσεις του στις ψυχοθεραπευτικές πρακτικές και προσπαθεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αναπτύσσονται στις σχέσεις των ζευγαριών. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι σε κάθε μας σχέση προσπαθούμε ουσιαστικά να επανεφεύρουμε ένα δυσλειτουργικό ρόλο παρόμοιο με αυτόν που έχουμε βιώσει από τους γονείς μας. Το σύστημα αυτό βασίζεται αρκετά στην ανάλυση των ενδοβολών. 

Η ενδοβολή είναι ένας ψυχαναλυτικός όρος ο οποίος δημιουργήθηκε για να περιγράψει το πώς έχουμε την τάση να υιοθετούμε ιδέες, συμπεριφορές και αντιδράσεις από το περιβάλλον μας. Το πώς “καταπίνουμε” ότι μας δίνεται από τους γονείς μας οι οποίοι είναι για πολλά χρόνια οι ανώτεροι εκπρόσωποι της έννοιας της εξουσίας. 
Το χαρακτηριστικό των ενδοβολών είναι ότι επηρεάζουν υπερβολικά την πορεία της εξέλιξης της προσωπικότητας και εμποδίζουν το άτομο να ανακαλύψει τη δική του μοναδικότητα και να έρθει σε επαφή και ισορροπία με τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να ζει μια ζωή σαν ηθοποιός σε ένα σενάριο που έχουν γράψει οι άλλοι για αυτόν.


         
Το ψυχογενετικό σύστημα βοηθάει να κατανοήσουμε το γιατί διαλέγουμε τους συντρόφους που διαλέγουμε και ποια είναι τα κρυφά κίνητρα  για τις επιλογές μας αυτές. Μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί οι σχέσεις αλλάζουν μετά τη σεξουαλική επαφή. Γιατί κάποια ζευγάρια έχουν καλύτερη σχέση μεταξύ τους μετά το διαζύγιο. Γιατί μερικές φορές τα αντίθετα έλκονται και το λόγο που επιλέγουμε κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους για φίλους και άλλους για εραστές.

Μέσα από αυτή τη μέθοδο αντιλαμβανόμαστε το φαύλο κύκλο τον επιλογών μας και εκπαιδευόμαστε να μην επαναλαμβάνουμε συνεχεία τα ίδια καταστροφικά λάθη ώστε να μην υποφέρουμε και από τις επικείμενες καταστροφικές συνέπειες τους.

Συγγραφή: Πάρβη Πάλμου
Διορθώσεις: Χριστίνα Βιτάλη


Βιβλιογραφία
Anne Teachworth. (1997) Why We Pick The Mates We Do. Gestalt Institute Press.
Bud Feder and Ruth Ronall. (1997) A Living Legacy of Fritz and Laura Perls: Contemporary Case Studies. Bud Feder Publishing.


Η ανάρτηση που μου έκανε την τιμή να ανεβάσει 
η Anne Teachworth για το άρθρο μου: 

New from GESTALT INSTITUTE PRESS, NEW ORLEANS

Anne Teachworth’s breakthrough 252-page book with a step-by-step program to discover your hidden Inner Couple Programming and break free from continual negative relationships.

"Why We Pick" in the Media: GreeceAnne was recently invited to Greece to conduct
a seminar and speak about her book. Here is
an article resulting from that appearance:  

"The Psychogenetic System: A New Approach to Human  Relations" by Parvy Palmou, Clinical Psychologist, MA

http://www.gestalt-institute.com/

2 comments:

 1. Ιωάννα ΜακρίδουFebruary 7, 2012 at 11:22 AM

  "Νομίζω οτι είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που γνωρίσαμε την Teachworth και που μας πρόσφερε ενα τόσο σπουδαίο θεραπευτικό κλειδί. Έχω εντυπωσιαστεί με το πόσο άμεσα λειτουργεί στους θεραπευόμενους.
  Συγχαρητήρια Πάρβη, απλά και όμορφα εξηγείς το πως λειτουργούν οι ενδοβολές στην επιλογή συντρόφου."

  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Couns. Dip., MA.

  ReplyDelete
 2. Παρακολούθησα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Teachworth και θυμάμαι πως αρχικά το θεώρησα λίγο "ροζ" λίγο "αμερικανιά" με δυο λόγια είχα πολλές αντιστάσεις. Παρόλα αυτά εντυπωσιάστηκα με το πόσα πράγματα συνειδητοποίησα "ως δια μαγείας" νομίζεις και πόσο βαθιά θεραπευτικά λειτούργησαν όταν "αφέθηκα" να ακολουθήσω την διαδικασία.
  Παρακολούθησα και το σεμινάριο και θεωρώ πως παίρνεις πράγματι τη συμπυκνωμένη γνώση και το βίωμα που χρειάζεσαι για να κάνεις τις δικές σου μικρές ή μεγάλες .. ανακαλύψεις!
  Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους - ανεξαιρέτως του αν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή όχι στις σχέσεις.
  Καλή επιτυχία κορίτσια - σε σας και στο κοινό σας.

  Δέσποινα Τριανταφύλλου
  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis