Saturday, December 28, 2013

Εργαστήρι για τη Σεξουαλική Διαφορετικότητα



Εργαστήρι για την Σεξουαλική Διαφορετικότητα

Θα σας ενδιέφερε να αναβαθμίσετε τις γνώσεις σας και να έχετε την ευκαιρία να δουλέψετε πάνω στις αξίες, στις πεποιθήσεις και στις στάσεις σας σε αυτόν τον τομέα;

Να μάθετε πώς να γίνετε σύμμαχοι, να πάρετε πληροφορίες και να εξερευνήσετε τη δική σας σεξουαλική διαφορετικότητα;

Ενδιαφέρεστε να προσφέρετε ή προσφέρετε ήδη συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία ή συναισθηματική στήριξη σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς πελάτες στον ιδιωτικό τομέα ή για μια οργάνωση ΜΚΟ;

Τότε σας προσκαλώ να εξερευνήσουμε μαζί τη σεξουαλικότητα μας σε αυτό το μονοήμερο εργαστήρι.

e-cv: http://www.linkedin.com/pub/parvy-palmou/46/223/b02 

Μουσική εναντίον Ψυχικών Διαταραχών


Η μουσική μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία συγκεκριμένων ψυχικών ασθενειών και ψυχοσωματικών διαταραχών, εκτιμούν αμερικανοί και σκωτσέζοι επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν από τους ασθενείς τους να ακούνε συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια.


Π.χ., ο Μπετόβεν θεωρείται κατάλληλος για την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού, οι Ρink Floyd για την κατάθλιψη, ενώ η τζαζ γενικά θεωρείται το πλέον «θεραπευτικό» είδος μουσικής.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης χρησιμοποιεί ένα μείγμα ψυχολογίας και ακουστικής μηχανικής προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον η μουσική μπορεί να κρύβει τη λύση πολλών ψυχολογικών παθήσεων. Αναλύουν τους στίχους, τους τόνους, ακόμη και αυτούς που κρύβονται πίσω από διάσημα ροκ και ποπ τραγούδια.

Thursday, December 12, 2013

Ψυχολογία των μαζών


«Ο μέσος πολίτης είναι ο πιο ευαίσθητος αισθητήρας που υπάρχει επί της γης. Ο ίδιος του ο νους είναι το μεγαλύτερο φράγμα ανάμεσα σ’ αυτόν και την πραγματικότητα. Μέσα στο μυαλό του υπάρχουν στεγανά διαμερίσματα, αδιαπέραστα από τη λογική. Η τάση του για απόλυτες απόψεις είναι το εμπόδιο που τον κάνει να μην λειτουργεί με βάση τη σκέψη και την εμπειρία του, αλλά μόνο με μαζικές αντιδράσεις» Οι κοινωνίες και οι μάζες είναι χειραγωγήσιμες. Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, πατέρας της ψυχολογίας, στο βιβλίο του η ψυχολογία των μαζών και η ανάλυση του εγώ, αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά της ψυχολογίας των κοινωνιών αναφέροντας πως οι μάζες διακατέχονται από τα αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου τα οποία ως επί το πλείστον είναι βίαια, επιθετικά και σεξουαλικά. 

Thursday, November 28, 2013

Gestalt, η θεραπεία που άλλαξε την ψυχιατρική


Κάνω το δικό μου και εσύ κάνεις το δικό σου
Δεν υπάρχω σε αυτό τον κόσμο για να ζήσω σύμφωνα με τις προσδοκίες σου,
Και δεν είσαι σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσεις σύμφωνα με τις δικές μου.
Εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ,
Και αν κατά τύχη βρούμε ο ένας τον άλλο, θα είναι πολύ ωραία,
Εάν όχι, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε.

Gestalt Therapy Verbatim, αλλιώς “Η Προσευχή του Fritz Perls”, 1969


Gestalt, η θεραπεία που άλλαξε την ψυχιατρική

Το παραπάνω είναι η «Προσευχή» ή Διακήρυξη του Fritz Perls, σε 55 μόνο λέξεις, της ουσίας, μιας από τις διασημότερες και πιο εναλλακτικές μορφές ψυχοθεραπείας, της Θεραπείας Gestalt.

Ο Fritz (Frederick) Perls (μαζί με τη γυναίκα του Laura) ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε στις δεκαετίες του 1940 και 1950, το πρόσωπο της ψυχιατρικής προτείνοντας μια μέθοδο θεραπείας που εστίαζε στη διαδικασία της ανάπτυξης του ατόμου. Συνοπτικά, πολλά από τα κύρια σημεία της θεραπείας Gestalt είχαν να κάνουν με την αυτεπίγνωση του ατόμου ως σύνολο (και όχι απλά με το μυαλό, το σώμα ή τον εγκέφαλό του), με την εστίαση στο εδώ και τώρα και με την αποφυγή κάθε κριτικής και ανάλυσης που απλά θα συντηρούσε και θα τόνιζε τις παθογένειες που προσπαθούσε να θεραπεύσει το άτομο. 

Wednesday, November 6, 2013

Κρίση πανικού: Εχθρός ή φίλος;


«Κρίση» και «πανικός»…δύο λέξεις που ηχούν απειλητικά και δημιουργούν φόβο και πολλές φορές τρόμο.

Ταχυπαλμία, αίσθηση έλλειψης οξυγόνου, εφίδρωση, ναυτία, μούδιασμα στο κεφάλι ή/και σε μέρη του σώματος, αίσθηση «μυρμηγκιάσματος», τρεμούλα, αίσθηση πνιγμού, φόβος και τρόμος ότι κάτι κακό θα πάθετε ή/και ότι θα τρελαθείτε. 

Αυτά είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα της «κρίσης πανικού», τα οποία εμφανίζονται αιφνίδια και χωρίς συνήθως προφανή αιτία. Κάποια από αυτά ανήκουν και στη συμπτωματολογία του εμφράγματος και του εγκεφαλικού και αυτός είναι ένας από τους λόγους που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο φόβο στους παθόντες. Έτσι, συχνά ακολουθούν μία σειρά από εξετάσεις, ώστε τα άτομα που βιώνουν τις κρίσεις να ακούσουν τελικά από τους γιατρούς «Είναι όλα στο μυαλό σου. Είναι ψυχολογικό»

Wednesday, October 9, 2013

Gestalt Therapy A Guide to Contemporary Practice


PHILIP BROWNELL, MDiv, PsyD


Ο συνδεσμος οδηγει στο βιβλιο στα Αγγλικα: 

Philip Brownell completed a doctoral program in clinical psychology from George Fox University in which he was trained as a scientist-practitioner. Following completion of his Psy D, he completed six years of post-graduate level training in Gestalt Therapy through the Portland Gestalt Therapy Training Institute and worked as a Mental Health Therapist for four years on the Intensive Care Unit of a dual-diagnosis psychiatric facility. Dr. Brownell is the Editor of the Handbook for Theory, Research, and Practice in Gestalt Therapy, which is being translated into several languages. He has facilitated the gestalt-focused discussion group, Gstalt-L, for thirteen years, is co-chair of the AAGT’s Research Task Force, and is actively engaged in supporting research focused on gestalt therapy. He is a licensed clinical psychologist, gestalt therapist, organizational consultant, and coach.

Friday, October 4, 2013

Ελληνικό Δίκτυο Γκεστάλτ - Gestalt Network Greece (GNG)


http://www.gestaltnetworkgreece.com/

Με την πρωτοβουλία του Morgan Goodlander και εξαιτίας του ενδιαφέροντος που πολλοί από εμάς έχουμε αναπτύξει για την Θεραπεία Gestalt, η ιστοσελίδα του Ελληνικού Δικτύου Γκεστάλτ έγινε πραγματικότητα.

Σχετικά με το Ελληνικό Δίκτυο Γκεστάλτ - Gestalt Network Greece (GNG)

Το GNG είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από θεραπευτές οι όποιοι χρησιμοποιούν την προσέγγιση Gestalt (και σχετίζονται με το Ινστιτούτο Gestalt του Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια). Επίσης αποτελείται γενικά από άτομα τα οποία ενδιαφέρονται να μάθουν πώς η θεραπεία Gestalt μπορεί να ωφελήσει τη ζωή τους. Γίνετε μέλος της ιστοσελίδας για να ενταχθείτε σε μια ομάδα ή να λάβετε εκπτώσεις για οποιαδήποτε διοργάνωση που αναφέρεται στην ιστοσελίδα. Ακόμα κι εάν δεν επιλέξετε να γίνετε μέλος, μπορείτε να διασκεδάσετε με την ανάγνωση των blogs, να ελέγξετε το ημερολόγιο των δραστηριοτήτων, ή και να ενημερωθείτε διαβάζοντας διαφορετικές σκέψεις και γνώμες πάνω στα θέματα που αναφέρονται.

Όπως θα ανακαλύψετε και από την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα, η κινητήριος δύναμή της είναι τα μέλη της κι έτσι η συμβολή και το ενδιαφέρον σας είναι πραγματικά πολύτιμο για την διατήρηση και εξέλιξή της.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να περιηγηθείτε στην σελίδα:
http://www.gestaltnetworkgreece.com/com/user/login

Στα πλαίσια του φετινού Therapy Planet Festival θα προβληθεί η συνέντευξη του Morgan Goodlander από την Ifigenia Tsantili. Είσαστε όλοι καλεσμένοι . Μετά την ομιλία θα κάνουμε μια μίνι παρουσίαση του site.



Μια εμπνευσμένη συζήτηση με τον Morgan Goodlander για τη Θεραπεία Gestalt – B μέρος (βίντεο – παρουσίαση & σχολιασμός από την Ιφιγένεια Τσαντίλη)
Ο Morgan Goodlander, Μαθητής 2ης Γενιάς των Fritz & Laura Perls, Διευθυντής Ινστιτούτου Gestalt του San Francisco, Διευθυντής Εκπαίδευσης Gestalt στο Esalen & Εκπαιδευτής Θεραπείας Gestalt σε 15 χώρες. Η Ιφιγένεια Τσαντίλη είναι δημοσιαγράφος - επικοινωνιολόγος, M.Sc. Ψυχολογίας και ΜΜΕ.

Στην 20λεπτη συνέντευξη ο Morgan Goodlander μας αναπτύσσει τις πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες του για προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση.
Η μέθοδος του είναι απλή. Ακολουθεί τις γραμμές των μεγάλων Δασκάλων για συγχώρεση, αποδοχή, μη κριτική. Το στοιχείο που εκείνος εισάγει είναι το χιούμορ, ως θεραπευτικό εργαλείο, η χαρά που αποπνέει η επαφή με έναν άλλο άνθρωπο. Λέει χαρακτηριστικά: “Είναι κουτό να πηγαίνεις να σε θεραπεύσει κάποιος που δεν έχει ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη για τη ζωή’’.
- Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 - 12.40 στο 3 Therapy Planet Festival

To 3ο Therapy Planet Festival θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου 2013, από 09.00 έως 22.00 Ξενοδοχείο Caravel.


Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το Ελληνικό Δίκτυο Γκεστάλτ μπορείτε να επικοινωνείτε με την Parvy Palmou στο 6976307815 και με την Angie Goudeli στο 6948570400

**το site είναι ακόμα under construction**


Wednesday, September 11, 2013

Gestalt Therapy


Τι σημαίνει Γκεστάλτ ;
Υπάρχουν πολλοί όροι, όπως διαμόρφωση ή δομή, αλλά η πιο επικρατούσα είναι ολότητα.

Πριν από τη θεραπεία Γκεστάλτ , υπήρξε το φιλοσοφικό ρεύμα Γκεστάλτ με ιδρυτή, τον Max Wertheimer, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ανθρώπινη αντίληψη λειτουργεί ολιστικά, δηλαδή για να αντιληφθούμε μια κατάσταση, ένα πρόσωπο ή μια μελωδία, συνθέτουμε τα επιμέρους στοιχεία σε μεγαλύτερα σύνολα ώστε να βγάλουμε ένα νόημα.
Οικοδομώντας γνωστικοσυναισθηματικά ένα Γκεσταλτ δίνουμε νόημα σε αυτό που μας συμβαίνει. Για παράδειγμα, για να νοηματοδοτήσουμε τη σχέση μας με ένα άτομο χρειάζεται να γνωρίσουμε ποιες πλευρές της σχέσης μάς ικανοποιούν και ποιες μας δυσαρεστούν.


Ιδρυτές - επιρροές 
Οι ιδρυτές της θεραπείας Γκεστάλτ είναι οι Perls, Hefferline και Goodman.
Η μεγαλύτερη προσωπικότητα από τους τρεις ήταν ο Perls, Γερμανοεβραίος που γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1893 και πέθανε το 1970.
Γιατρός στο επάγγελμα, εκπαιδεύτηκε σαν ψυχαναλυτής από τον Reich υπό την εποπτεία της Karen Horney.
Το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας Γκεστάλτ προήλθε από διάφορες συνθέσεις ψυχολογικών θεωριών και φιλοσοφικών ρευμάτων, όπως του Freud, Reich, Friedlander, Moreno, την ψυχολογία Γκεστάλτ και τον υπαρξισμό.Η θεραπεία Γκεστάλτ σαν talking cure υιοθέτησε τη θέση της ψυχανάλυσης όπου μια δυαδική σχέση ή μια ομαδική συντελεί ώστε τα άτομα να αποκτήσουν συνείδηση ή επίγνωση των συναισθημάτων, βιωμάτων και συμπεριφορών τους.

Friday, September 6, 2013

Το σύμπτωμα


του Kraftwerk

Βασικές έννοιες της λακανικής ψυχανάλυσης είναι το σύμπτωμα και η φαντασίωση. Αρχικά ο Λακάν εστίασε στην έννοια του συμπτώματος ενώ σταδιακά μετακινήθηκε στην έννοια της φαντασίωσης.

Στο τέλος της διδασκαλίας του ο Λακάν επέστρεψε στην έννοια του συμπτώματος για να ορίσει μέσω αυτού το τέλος της ανάλυσης. Το σύμπτωμα και η φαντασίωση συνδέονται μεταξύ τους μέσα από την έννοια της jouissance. Το σύμπτωμα αποτελεί jouissance η οποία βιώνεται ως δυσαρέσκεια ενώ η φαντασίωση αποτελεί jouissance η οποία βιώνεται ως ηδονή (Σταυρακάκης,2012:102). Το σύμπτωμα είναι αυτό με το οποίο ξεκινά μια ανάλυση και για αυτό θα επικεντρωθούμε πρώτα σε αυτό πριν αναλύσουμε την έννοια της φαντασίωσης. Το σύμπτωμα αποτελεί χαρακτηριστικό κάθε υποκειμένου. Κάθε υποκείμενο έχει κάποιο σύμπτωμα το οποίο δημιουργεί δυσαρέσκεια αλλά προσφέρει ταυτόχρονα και κάποιο είδος οδυνηρής ηδονής (Σταυρακάκης,2012:103).


Το σύμπτωμα στον Φρόυντ διαφέρει στον ορισμό του από το τυπικό ιατρικό σύμπτωμα. Το φροϋδικό σύμπτωμα είναι κάτι που υπάρχει ή εμμένει εφόσον η αιτιολογία του είναι άγνωστη, είναι σωματοποιημένη άγνοια (Zizek,2006b:217). Σύμφωνα με το Φρόυντ το σύμπτωμα μπορεί να ερμηνευτεί όπως ένα όνειρο και σε σχέση με την επιθυμία. Επίσης το σύμπτωμα έχει ένα αποτέλεσμα αλήθειας. Την εμμονή ενός συμπτώματος και μετά την ερμηνεία ο Φρόυντ την αντιμετώπισε ως παράδοξο και επιχείρησε να την εξηγήσει μέσα από την ενόρμηση θανάτου (Miller,2011). Στο Λακάν συναντούμε διάφορες εννοιολογήσεις του συμπτώματος. Αρχικά το σύμπτωμα θεωρήθηκε από το Λακάν ότι αναδύεται εκεί όπου έχει συμβεί διακοπή του κυκλώματος της συμβολικής επικοινωνίας. 

Tuesday, September 3, 2013

A GESTALT THERAPY APPROACH TO SHAME AND SELF-RIGHTEOUSNESS: THEORY AND METHODS1

Richard G. Erskine
Received November 1995

Abstract: 

Shame and self-righteousness are intrapsychic dynamics that help the individual defend against a rupture in relationship. This article discusses how, from a life script perspective, shame is comprised of the script belief 'Something is wrong with me', formed as a result of messages and decisions, conclusions in response to impossible demands, and defensive hope and control. 





In addition, from a Gestalt therapy perspective, shame involves a diminished self-concept in confluence with criticism, a defensive transposition of sadness and fear, and disavowal and retroflection of anger. Furthermore, shame may be an archaic fixation or an introjection. The suggestion is made that self-righteousness is the denial of a need for relationship. A contact-oriented relationship psychotherapy that emphasises methods of inquiry, attunement, and involvement is described.

Key words: self-righteousness, Gestalt therapy, inquiry, attunement, involvement, contact-in-relationship, relationship therapy, confluence, retroflecfion, juxtaposition

Sunday, July 14, 2013

Η 'σκιά' του Καρλ Γιούνγκ


Η Σκιά (shadow) είναι το άθροισμα των πλευρών ενός ανθρώπου με τις οποίες αυτός βρίσκεται σε ρήξη/άρνηση. Η σκιά συνεχώς σαμποτάρει τις ενσυνείδητες αποφάσεις του ατόμου και επιπλέον προβάλλεται πάνω στους υπόλοιπους ώστε να εξισορροπήσει την απογοήτευση και ταυτόχρονα να κρύψει την πραγματική πηγή των αποτυχιών (που είναι η ρήξη με τον εαυτό).

Η αντιπαράθεση του ατόμου με άλλους που έχουν τις ιδιότητες με τις οποίες το άτομο βρίσκεται σε ρήξη εξορκίζει την πιθανότητα να τις κατέχει κι ο ίδιος. 
Η λύση βρίσκεται στην συμφιλίωση με τις πλευρές του εαυτού με τις οποίες το άτομο βρίσκεται σε ρήξη.
Το πρώτο βήμα για τη λύση φυσικά είναι η αναγνώριση της Σκιάς.

Η Σκιά γίνεται αντιληπτή μέσω μιας κύριας ένδειξης: Της αυτόματης, αντανακλαστικής συναισθηματικής αντίδρασης (αντίθεση, αποστροφή) απέναντι σε συγκεκριμένες καταστάσεις, ανθρώπους ή γεγονότα. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως η Σκιά έχει προβληθεί πάνω στον εκάστοτε εξωτερικό παράγοντα, δίνοντας στον εξωτερικό (συνήθως) παρατηρητή και την ένδειξη του από ποιοι είναι οι παράγοντες ρήξης από τους οποίους αποτελείται η Σκιά.

Wednesday, July 3, 2013

"Ψηφιακή άνοια", η νέα μάστιγα της νεολαίας


Η «ψηφιακή άνοια» εξελίσσεται σε νέα μάστιγα για τους ανθρώπους νεαρής ηλικίας που βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία, αφήνοντας έτσι τον εγκέφαλό τους να «ατροφήσει». Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα έχουν παρατηρήσει αύξηση κρουσμάτων αυτού του είδους της «άνοιας» στους νέους, οι οποίοι εμφανίζουν επιδείνωση των νοητικών ικανοτήτων τους αντίστοιχη με αυτή που εμφανίζουν ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι ή πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο. «Η υπερβολική χρήση “έξυπνων” κινητών και βιντεοπαιχνιδιών διασαλεύει την ισορροπημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου» υπογραμμίζει ο Μπιουν Γκι-γον, γιατρός του Κέντρου Ισορροπίας Εγκεφάλου της Σεούλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «JoongAng».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας στον γενικό πληθυσμό αλλά και με τα περισσότερα κρούσματα εθισμού στο Διαδίκτυο. «Οι άνθρωποι που κάνουν υπερβολική χρήση τεχνολογίας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου τους, αφήνοντας έτσι τη δεξιά υπανάπτυκτη» συμπληρώνει ο δρ Γκι-γον. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου συνδέεται με τη συγκέντρωση και, όταν δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, επηρεάζει την ικανότητα προσοχής και μνήμης, οδηγώντας μάλιστα στο 15% των περιπτώσεων και σε πρόωρη άνοια.

Sunday, June 30, 2013

«Πέραν του οιδιπόδειου συμπλέγματος» : Ποιος Πατέρας;

Sidi ASKOFARÉ
Υπάρχει μέσα στην ψυχαναλυτική θεωρία μία κίνηση που ξεκινά από τον πατέρα, από μια κάποια ιδέα για τον πατέρα και την λειτουργία του και καταλήγει σε αυτό που ο Λακάν, με κάποια δόση ειρωνείας και πρόκλησης, ονόμασε πατρ-εκδοχή (ή πάτρο-στροφή, καθώς «père-version» στα γαλλικά είναι ομόηχο με την «διαστροφή»)

Αυτή η πορεία θυμίζει αυτήν την άλλη που ίσως και να την καθορίζει, που ξεκινά από το σύμπτωμα και καταλήγει στο σύνθωμα. Αλλά η πατρ-εκδοχή, όπως και το σύνθωμα, δεν διαφωτίζονται και δεν αποκτούν την πραγματική τους σημασία παρά σε σχέση με το «Πέραν του οιδιπόδειου συμπλέγματος», δηλαδή μια διερώτηση και ακόμη περισσότερο μία αμφισβήτηση του γεγονότος ότι στον Φρόυντ η κλινική των νευρώσεων συγχέεται με μια κλινική του Οιδίποδα και η κλινική του Οιδίποδα συγχέεται με μια κλινική της πατρικής λειτουργίας και των αστοχιών της.

Oedipus Complex- optical illusion | Iustinian Ghita
Στο Σεμινάριό του, του 1957-58, Τα μορφώματα του ασυνειδήτου, ο Λακάν χτίζει μία εξαιρετικά συγκεκριμένη προβληματική της πρώτης του προοπτικής. Μπορούμε να την συνοψίσουμε σε τρία σημεία:
- Αν ακολουθήσουμε τον Φρόυντ, αυτόν που ανακάλυψε το ασυνείδητο «αυτό που αποκαλύπτει το ασυνείδητο είναι αρχικά και πάνω απ' όλα το οιδιπόδειο σύμπλεγμα»[1]
- Αλλά, « δεν υπάρχει το ερώτημα του Οιδίποδα αν δεν υπάρχει ο πατέρας και αντίστροφα, το να μιλάς για το Οιδίποδα, ισοδυναμεί με το να εισάγεις ως ουσιαστική την λειτουργία του πατέρα» [2]

Friday, June 14, 2013

Η ψυχασθένεια είναι μια συνωμοσία της κοινωνίας και των ψυχιάτρων σε βάρος ιδιαίτερων ανθρώπων;


Γράφει η Μίλιτσα Κοσάνοβιτς ( kosanovic@mail.com)

Ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτείς ότι εσύ είσαι ο γνωστικός, δεν είναι να κλείσεις μέσα το γείτονά σου.

Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι

Η κοινωνία μας φοράει έναν ζουρλομανδύα κομφορμισμού από την ώρα που θα γεννηθούμε. Μας «διαπαιδαγωγεί», δηλαδή μας αναγκάζει να συμμορφωθούμε στις δικές της επιθυμίες. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο οι όροι «υγεία» και «τρέλα» γίνονται ύποπτοι.

R. D. Laing


Η ιστορία της τρέλας

Στην αρχή υπήρχε ένας άνθρωπος. Ο άνθρωπος αυτός χειριζόταν μια γλώσσα πιο άμεση και πηγαία από τη γλώσσα της λογικής. Στην αρχή η λογική και η μη-λογική ήταν αδιαχώριστες. Κάποια στιγμή όμως επήλθε η ρήξη. Η τρέλα έκανε την εμφάνιση της από τότε που ο ανθρώπινος νους καθιέρωσε μιαν απόσταση ανάμεσα στη λογική και στη μη-λογική.

Πολύ πριν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως ψυχοπαθολογία, ψύχωση και σχιζοφρένεια,η τρέλα ήταν περιβεβλημένη μ' ένα μεταφυσικό μανδύα. Στις αρχαίες φυλές οι μάγοι-σαμάνοι ερμήνευαν την τρέλα ενός ανθρώπου άλλοτε ως θεϊκό σημάδι κι άλλοτε ως κατάληψη από μοχθηρές δυνάμεις ή θεότητες: κάτι που απαιτούσε εξορκισμό. Οι αντιλήψεις αυτές δεν άλλαξαν ούτε και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν οποιοσδήποτε είχε κάποια ψυχική διαταραχή χαρακτηριζόταν αυτομάτως «δαιμονισμένος» και έρμαιο των «σατανικών δυνάμεων». Υπήρχαν όμως και σπάνιες περιπτώσεις που η τρέλα δεν θεωρούνταν κάτι το «δαιμονικό», αλλά δείγμα «ιερότητας», όπως δείχνουν και τα παραδείγματα των «ιερών σαλών» π.χ. Άγιος Ανδρέας ο Σαλός. Στις περισσότερες πάντως περιπτώσεις οι τρελοί έπαιζαν το ρόλο του «μιασμένου» αποδιοπομπαίου τράγου. Οι εκκλησίες απαγόρευαν την είσοδό τους και όχι σπάνια μαστιγώνονταν δημοσίως ή κυνηγιώνταν με ραβδιά και διώχνονταν από τις πόλεις. Η αναχώρηση των τρελών απέκτησε τελετουργική σημασία παρόμοια με «εξαγνισμό» και πέρασε στη λογοτεχνία και στην εικονογραφία με τη μορφή του Πλοίου των Τρελών, που πλέει ακυβέρνητο με το αλλοπαρμένο του πλήρωμα) ...

Friday, June 7, 2013



Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά επισήμως το «ουδέτερο ον»


52χρονος προσέφυγε στα δικαστήριο διεκδικώντας να ανήκει σε ένα τρίτο φύλο και δικαιώθηκε 

Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία αναγνώρισε για πρώτη φορά στην ιστορία επισήμως το τρίτο φύλο, στο δικαίωμα δηλαδή του ατόμου να μην επιθυμεί να ταυτίζεται είτε με το ανδρικό είτε με το γυναικείο φύλο αλλά να θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως ουδέτερο ον. Η απόφαση αυτή-που αφορούσε έναν 52χρονο- ανατρέπει τον ισχύοντα νόμο βάσει του οποίου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έπρεπε να αναγράφονται στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου με το ένα ή με το άλλο φύλο.


 Ο 52χρονος Νόρι, διεκδίκησε το δικαίωμα να είναι ένα ουδέτερο ον το 2010, και τότε η κυβέρνηση του αναγνώρισε το δικαίωμα να αναγράφεται στα πιστοποιητικά ως «αορίστου γένους» (sex not specified). Όμως λίγο αργότερα έλαβε επιστολή από το Ληξιαρχείο που τον πληροφορούσε ότι έγινε λάθος και δεν μπορούσε να είναι «ουδέτερο ον». Ο ίδιος είπε ότι στο μήνα που προηγήθηκε της επιστολής δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά δημιουργήθηκε όταν η υπόθεση του έλαβε διαστάσεις μέσω των ΜΜΕ. Ο Νόρι προσέφυγε τότε στο Εφετείο το οποίο έκρινε ότι «αν το εξετάσουμε σημασιολογικά, ο όρος "φύλο" δεν έχει αποκλειστικά διπλή έννοια, δηλαδή αρσενικό ή θηλυκό». «Δεν υπάρχουν πολλοί από μας, τέτοια περίεργα όντα, ο νόμος όμως πρέπει να ισχύει για όλους», ήταν το σχόλιο του 52χρονου. 

 Πηγή: www.lifo.gr

Thursday, May 30, 2013

Χαμηλότερο I.Q. έχουν οι ρατσιστές και οι συντηρητικοί


Μελέτη αποκαλύπτει ποιες ιδεολογίες ασπάζονται οι εξυπνότεροι


Είναι ηλίθιοι οι ρατσιστές; Μήπως οι συντηρητικοί τείνουν να είναι λιγότερο ευφυείς από τους φιλελεύθερους; Μια νέα έρευνα, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο του Καναδά απαντά «μάλλον, ναι» και στα δύο ερωτήματα.Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science, απέδειξε πως όσοι είχαν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας (I.Q tests) όταν ήταν παιδιά, τείνουν να καλλιεργούν προκατειλημμένα πιστεύω και να ακολουθούν πιο συντηρητικές ιδεολογίες ως ενήλικοι.


Πάντως, ο δείκτης ευφυίας υπολογίζεται με συγκεκριμένα τεστ, αλλά το κατά πόσον τα αποτελέσματά τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παραμένει ένα άλυτο ζήτημα.

Ο Dr. Gordon Dodson καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών στο Brock σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν έναν «φαύλο κύκλο»: οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να ασπάζονται πιο συντηρητικές ιδέες, οι οποίες στην ουσία δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τα συγκεκριμένα άτομα για αλλαγή και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διακατέχονται τότε και από προκαταλήψεις.


Tuesday, May 14, 2013

Δελτίο τύπου για την οργάνωση διημερίδας με θέμα: Φύλο και Σεξουαλικότητα


Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

Θέμα: Σχετικά με τη διεξαγωγή διημερίδας για το φύλο και τη σεξουαλικότητα

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου 2013 
Σχολή Θετικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



Η Good As You(th), κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης, σας προσκαλεί το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε διημερίδα εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Το εγχείρημα της διοργάνωσης μιας εκδήλωσης από εμάς για εμάς προέκυψε έπειτα από μια σειρά συζητήσεων, με κοινό γνώμονα την επικοινωνία των εμπειριών μας και τη διαπραγμάτευση ανάλογης θεματολογίας σε ένα ανοιχτό, ελεύθερο και δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ξεκινάμε με σημείο αναφοράς τις ζωές και τα προσωπικά μας βιώματα, και με αφορμή αυτά επεκτεινόμαστε σε ένα θεωρητικό διάλογο πάνω στις ταυτότητες, τις επιθυμίες και τη σεξουαλικότητα, με μέλημα την ανάδειξη της έμφυλης ποικιλομορφίας και την εναντίωση στον κυρίαρχο και καταπιεστικό λόγο. Εκτιμούμε ότι η θεωρητική/επιστημονική γνώση τείνει να απομονώνεται από την καθημερινή/πρακτική εμπειρία, δημιουργώντας ανάμεσά τους ένα χάσμα εμφανές, αλλά όχι αγεφύρωτο. Για το λόγο αυτό, προσανατολιζόμαστε σε μια σύνδεση των εμπειριών μας με το θεωρητικό υπόβαθρο που κινείται γύρω από αυτές. Επιχειρούμε να θέσουμε το πλαίσιο για διάλογο, αυτοκριτική ή/και εναντίωση, παρέχοντας τη δυνατότητα εξερεύνησης και αξιοποίησης των εναλλακτικών θεωρήσεων μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Με αυτό το σκεπτικό, ζητήσαμε από τους εισηγητές μας (ακαδημαϊκούς, θεωρητικούς και μέλη της κοινότητας) μια κριτική προσέγγιση στα θέματα που θα αναλύσουν και όχι μια ακαδημαϊκή διάλεξη. Το σημαντικότερο για εμάς είναι οι εισηγήσεις να λειτουργήσουν σαν εισαγωγή για έναν περαιτέρω μεταξύ μας διάλογο πάνω σε θέματα-τόπους της καθημερινότητάς μας.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβληματιζόμαστε και συζητάμε πάνω στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: 

  • Θεωρίες φύλου, αποδόμηση έμφυλων ρόλων και (ετερο)κανονικότητας 
  • Επιστημονικό κύρος και διεμφυλικότητα: αποκλεισμός και παθολογικοποίηση 
  • Αναπαραστάσεις της ποικιλομορφίας φύλου και σεξουαλικότητας στην τέχνη και το λόγο 
  • Πολιτικά συστήματα και ομοφυλοφιλία 
  • ΛΟΑΤ Κίνημα: ιστορική αναδρομή & δικαιώματα, στερήσεις και διεκδικήσεις 


Θα χαρούμε να σας δούμε εκεί, να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε.


Δε στιγματιζόμαστε. Δίνουμε το στίγμα μας.

Good As You(th)
Κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης

Friday, May 10, 2013

Μυστικά & Ψέματα


Η Αγγελική Γουδέλη, Ψυχολόγος M.A., εξηγεί στο Υγείαonline.gr, για ποιους λόγους κρύβουμε μυστικά και λέμε ψέματα, καθώς και ποια είναι η επίδρασή τους στις σχέσεις μας.

Μυστικά και ψέματα, μπορεί να είναι ο τίτλος Χολιγουντιανής ταινίας αλλά όχι μόνο. Είναι δύο έννοιες που βρίσκονται σε όποια ανθρώπινη σχέση μπορεί να πάει ο νους μας: κυβερνώντων-πολιτών, συναδέλφων, ενός ζευγαριού, γονιού-παιδιού, φίλων, ακόμη και στην πιο στενή σχέση που έχουμε, αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αναρωτηθείτε για μια στιγμή “πόσο συχνά λέω ψέματα;” και “πόσα μυστικά έχω από τους κοντινούς μου ανθρώπους;”. Σκεπτόμενοι τα δικά σας μυστικά και ψέματα κάποιοι θα αναστενάξουν από το βάρος που αυτά μπορεί να προκαλούν. Άλλοι θα χαμογελάσουν φέρνοντας στο μυαλό τους πράγματα τα οποία είναι αποκλειστικά δικά τους. Κι άλλοι θα σπεύσουν να πουν ότι είναι «ανοιχτό βιβλίο» και δε λένε ποτέ ψέματα στους αγαπημένους τους. 


Όποια κι αν είναι η αντίδρασή σας, είναι γεγονός ότι τα μυστικά και τα ψέματα, είτε είναι μικρά, είτε μεγάλα, συναισθηματικά, πρακτικά ή επαγγελματικά, έχουν σταθερή θέση στην καθημερινότητά μας, ακόμα κι αν πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε καν ότι τα χρησιμοποιούμε. Από την πολύ απλή και συνηθισμένη απάντηση που δίνουμε στο Τι κάνεις; - Μια χαρά είμαι, τα “θετικά” κατά συνθήκη ψέματα όπως Είσαι το πιο έξυπνο παιδί/η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, μέχρι τα μεγαλύτερα μυστικά και ψέματα που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί σε μια σχέση.

Friday, May 3, 2013

Ασθένειες με ψυχοσωματική... καταγωγή


Ενας στους δύο ασθενείς που καταφεύγει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχει κάποιο ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Πολύ συνηθισμένες είναι οι εκδηλώσεις του άγχους από το πεπτικό. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καούρες και σφίξιμο στο στομάχι είναι μερικές από αυτές. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με άγχος αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πνιγούν κατά τη διάρκεια του φαγητού!

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι νευρωτικοί πρέπει να μασούν προσεκτικά την τροφή τους, να μην τρώνε όρθιοι, να μη μιλάνε κατά τη διάρκεια του φαγητού και να μην έχουν την προσοχή τους στραμμένη αλλού, όπως για παράδειγμα στην τηλεόραση.


Το στρες προκαλεί πολύ συχνά πονοκεφάλους, ζαλάδες και αρρυθμίες, ενώ είναι «υπεύθυνο» και για σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία και πόνο στη σεξουαλική επαφή. Οι ψυχοσωματικές παθήσεις ενδέχεται να παραπλανήσουν ακόμη και τους γιατρούς, καθώς τα συμπτώματά τους «μιμούνται» συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Sunday, March 31, 2013

Jungian Models of the Psyche



Circle Models

Jung (1981) says that both conscious and unconscious experiences are relative and he speaks of a “threshold of consciousness” (p. 174) which separates the two. It is the relativity of the unconscious that temps us to label one area as a subconscious and another as a superconscious. Jung (1981) refers to this relativity as a "scale of intensities of consciousness” (p. 187). But we cannot have total consciousness or total unconsciousness in that each always carries with it the germ of the other. In the same way, nature has no complex systems that are totally orderly or totally chaotic, but all dissipative structures have differing degrees of both. We can see this graphically in Figure 5, a simplified circle model of the psyche (adapted from Jacobi, 1973).

Figure 5. Simplified Circular Model of Jung's Psyche.

In this dynamic model, the ego is shown surrounded by the conscious and unconscious with a shifting line (a fractal) dividing the two areas. The arrows indicate the ability of the dividing line to move as we become aware of some unconscious contents, and forget or repress others. This model shows the psyche as a closed system with the ego looking outward toward consciousness and inward toward the unconscious. The model is especially useful to demonstrate the dynamics of the thin borderline interface that exists between consciousness and the unconscious.

Thursday, March 21, 2013

Κοινωνική Ευθανασία και Κατάθλιψη


Σύμφωνα µε τις στατιστικές των φιλοζωικών οργανώσεων, κάθε χρόνο εγκαταλείπονται περίπου 80.000 ζώα στη χώρα μας. Κάποια από αυτά θα τα δούμε νεκρά στην άκρη ενός δρόμου και το θέαμα δεν θα μας προξενήσει έκπληξη διότι πρόκειται για κάτι σύνηθες, μια εικόνα που την βλέπουμε χρόνια και έχουμε όλοι απευαισθητοποιηθεί. Μερικά από αυτά θα καταλήξουν σε κάποιο “πάρκο” φιλοξενίας το οποίο εάν δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα τους και δεν καταφέρει να βρει για αυτά σπίτι θα τα στείλει για ευθανασία.


Τα υπόλοιπα κινδυνεύουν καθημερινά να πέσουν θύματα άγριας κακοποίησης ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πρώιμων αντικοινωνικών τάσεων και να αποτελέσουν το αντικείμενο εκτόνωσης της βίας που έχει συσσωρευτεί σε μια κοινωνία που νοσεί ψυχικά.

Wednesday, March 20, 2013

2ο THERAPY PLANET FESTIVAL 2013


Πρόσκληση για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ Φυσικών Εναλλακτικών Θεραπειών, 

Ψυχοθεραπείας και Μεθόδων Προσωπικής Ανάπτυξης
Η Πρακτική, η Γνώση και οι Εξελίξεις στον Κόσμο της Θεραπείας

Κυριακή 28 Απριλίου 2013, 09:00 – 22:00
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ CARAVEL


Με κληρονομία την επιτυχία του 1ου Therapy Planet Festival και γνώση της αναγκαιότητας του σήμερα, σας καλούμε στη γιορτή μας, να ανακαλύψετε τον κόσμο των Φυσικών-Εναλλακτικών Θεραπειών, της Ψυχοθεραπείας & Μεθόδων Προσωπικής Ανάπτυξης

Γνωρίστε από κοντά ανθρώπους, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα και την πραγμάτωση του Υγιεινού τρόπου ζωής, την Προστασίας του Περιβάλλοντος και 
την εξέλιξη των Θεραπειών.


Friday, February 22, 2013



Monday, February 18, 2013

ΛΟΓΟΣ - Το σύμπτωμα


του Kraftwerk
http://www.lesandmore.gr/

Βασικές έννοιες της λακανικής ψυχανάλυσης είναι το σύμπτωμα και η φαντασίωση. Αρχικά ο Λακάν εστίασε στην έννοια του συμπτώματος ενώ σταδιακά μετακινήθηκε στην έννοια της φαντασίωσης.


Στο τέλος της διδασκαλίας του ο Λακάν επέστρεψε στην έννοια του συμπτώματος για να ορίσει μέσω αυτού το τέλος της ανάλυσης. Το σύμπτωμα και η φαντασίωση συνδέονται μεταξύ τους μέσα από την έννοια της jouissance. Το σύμπτωμα αποτελεί jouissance η οποία βιώνεται ως δυσαρέσκεια ενώ η φαντασίωση αποτελεί jouissance η οποία βιώνεται ως ηδονή (Σταυρακάκης,2012:102). Το σύμπτωμα είναι αυτό με το οποίο ξεκινά μια ανάλυση και για αυτό θα επικεντρωθούμε πρώτα σε αυτό πριν αναλύσουμε την έννοια της φαντασίωσης. Το σύμπτωμα αποτελεί χαρακτηριστικό κάθε υποκειμένου. Κάθε υποκείμενο έχει κάποιο σύμπτωμα το οποίο δημιουργεί δυσαρέσκεια αλλά προσφέρει ταυτόχρονα και κάποιο είδος οδυνηρής ηδονής (Σταυρακάκης,2012:103).

Wednesday, February 6, 2013

Gestalt Therapy: “Sensing the Here and Now”


During the seminars I have attended in my training in Gestalt therapy, very often I would receive the same question from friends but also from colleagues: "What exactly is Gestalt?". So I will try to give some descriptions and not an interpretation, because Gestalt approach views interpretations as fantasies, and fantasies are often dysfunctional for communication.

The reason that it is almost impossible to define a Gestalt therapy is because Gestalt has a way to reinvent itself every second and transform according to the wisdom of every given moment in the here and now, like a living organism.


Gestalt is highly influenced by phenomenology,existentialism, eastern philosophy, somatic psychotherapy and theater. 
It is more an attitude and a philosophy of life than a psychotherapeutic approach.

The name comes from the German verb gestalten, which means "to give form". Gestalt is particularly concerned with the contact of the person with himself, with others and with the environment, and the limits of this contact. It deals with the "process" and the continuous adaptation of the organism in the environment, which is a process of perpetual change.

Tuesday, February 5, 2013

Σταματήστε να τρώτε το μενού! Gestalt και Zen


του Morgan Goodlander
Διευθυντή του Gestalt Institute of San Francisco

Σχεδόν ο καθένας έχει ακούσει την λέξη Gestalt ή τη λέξη Zen, αλλά ελάχιστοι έχουν πραγματική ιδέα τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές. Ο λόγος είναι ότι μοιράζονται  πολλά κοινά καθώς και ότι ο ορισμός τους είναι τόσο ασαφής. Οι δυο αυτές έννοιες έχουν αποδράσει από το κουτί της συμβατικότητας και έχουν περάσει στο υπερβατικό. Η Gestalt και το Zen είναι και οι δύο πορείες της απελευθέρωσης και όχι συστήματα σκέψης. Η Gestalt και το Zen απλά αρνούνται να βγάλουν ένα νόημα εις βάρος της πραγματικότητας.

Τα Συστήματα-της-σκέψης συσχετίζονται με τη γλώσσα,  τη λογική και το συμβολισμό. Πρόκειται για αναπαραστάσεις των πραγμάτων που δεν αγγίζουν την πραγματική τους ουσία. Τα Συστήματα-της-σκέψης είναι μάλλον χάρτες ζωγραφισμένοι από το έδαφος. Δυστυχώς, έχουμε όλοι κοινωνικοποιηθεί να αντιλαμβανόμαστε με λάθος τρόπο τις σκέψεις μας ως πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε ανεπαρκώς να την περιγράψουμε.

Τα μονοπάτια της απελευθέρωσης λειτουργούν εσωτερικά ως η ίδια εμπειρία και όχι ως η περιγραφή της εμπειρίας. Εργάζονται άμεσα στο κύκλωμα της ορθολογικής σκέψης  και παρέχουν μια ξαφνική διορατικότητα για την αφιλτράριστη φύση της ύπαρξης. Ο Gestaltist ή ο Zen Master πρωτίστως ενδιαφέρονται για την άμεση εμπειρία. Θέλουν να δοκιμάσουν το Mango παρά να το περιγράψουν. Θέλουν να κάνουν το Mango ώστε όλο το σύμπαν να ολοκληρωθεί εντός της παρούσας στιγμής. Για τον Gestaltist ή το Zen Master το Mango δεν στερείται τίποτα. Απλά είναι. Στην ολότητα του, στο είναι  του δεν απαιτεί περιγραφή, κατηγοριοποίηση, ή δικαιολογία. Το να ονομάσουμε ένα Mango είναι σα να διαπράττουμε φόνο, μειώνοντας το σε ένα διανοητικό κατασκεύασμα.

Κάθε σύστημα που προσπαθεί να περιγράψει τη Gestalt ή το Ζεν είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Είναι σαν να προσπαθεί να κλείσει τον ωκεανό σε ένα βαρέλι. Αν θέλετε να ξέρετε τι είναι ο ωκεανός, βουτήξτε μέσα, νιώστε το βαθύ μπλε στο σώμα σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή,  πως το αλάτι σχηματίζει κρυστάλλους στο άνω χείλος σας και κοιτάξτε προς τα αστέρια. Το Μονοπάτι της Απελευθέρωσης σας μεταφέρει σε ένα ταξίδι της ψυχής. Θα σας γεμίσει με ζωή και ποτέ δεν θα οδηγήσει στη σκοτεινή βιβλιοθήκη των περιπετειών της πολυθρόνας. Δεν σας εξαπατήσει με απλές λέξεις.


Αν πραγματικά θέλετε να ξέρετε τι είναι η Gestalt ή το Ζεν μπορείτε να βρείτε ένα Ζεν Master ή να καλέσετε έναν Gestaltist να καθίσει πρόσωπο με πρόσωπο και να κοιτάξετε στα μάτια τους. Νιώστε την ενέργεια του να είστε απλά μαζί τους. Μην περιμένετε να έχει νόημα, γιατί αν είναι ένας πραγματικός Gestaltist η Ζεν Master, δεν θα προσπαθήσει να βγάλει νόημα. Μην ζητάτε απαντήσεις γιατί θα σας δείξει αντί να σας περιγράψει. Δεν θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι χρώμα είναι ο ωκεανός, όταν μπορείτε να τον δείτε εκεί μπροστά σας! Οι περιγραφές είναι για τους ανθρώπους που είναι τυφλοί. Όταν βγείτε από την ύπνωση των σκέψεών σας και νιώσετε το φιλί της ζωής πλήρως τα χείλη σας, τότε θα ξέρετε ότι γνωρίζετε και όλα τα άλλα θα φαίνονται σαν μπαγιάτικες προσευχές τη δύση του ηλίου.

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν βιβλία για το Ζεν και τη Gestalt, υψηλού μορφωτικού επιπέδου φιλόσοφοι και ψυχολόγοι οι οποίοι θα είναι στην ευχάριστη θέση να σας πάντα για την ιστορία και την εξέλιξη αυτών των παραδόσεων. Θα μιλήσουν από τη θέση της εξουσίας και θα βγάλουν όλα νόημα. Μόνο που στο τέλος δεν θα ξέρετε τι είναι Gestalt ή Ζεν.

Αντί να δοκιμάσετε το Mango θα έχετε γευτεί το μενού.
  
Μετάφραση
Πάρβη Πάλμου

Wednesday, January 16, 2013

Ο Robbins των Δασών και της Ψυχεδέλειας


Επιμ. Λίαμ Ο. Πέρντον – Μπιφ Τόρεϊ


H αναζήτηση του πόνου θεωρείται όχι μόνο αξιέπαινη αλλά και ηρωική, ενώ η αναζήτηση της χαράς θεωρείται άνευ σημασίας. Αυτή η στάση μού φαίνεται σχεδόν παράφρων. Γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αξία στον πόνο από ό,τι στη χαρά; Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος, ο θυμός και η ματαίωση δεν μπορούν να μας διαμορφώσουν ή ότι δεν πρέπει να τα αναζητούμε· απλώς θέλω να ρωτήσω γιατί αυτά τα συναισθήματα πρέπει να αναζητιούνται ενώ η χαρά αποκλείεται. 

Αυτό εν μέρει οφείλεται σε μια επικρατούσα αίσθηση, ιδιαίτερα στους ακαδημαϊκούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, ότι απλούστατα δεν είναι της μόδας να είσαι θετικός απέναντι στη ζωή. Μερικοί κριτικοί προτιμούν βιβλία που αντικατοπτρίζουν τις δικές τους νευρώσεις, τη δική τους δυστυχισμένη ζωή. [σ. 99]

Τρελή Σοφία


"Η πρώτη επαφή μου με τον όρο αυτό έγινε μέσα από τα βιβλία του Tom Robbins και συνεχίστηκε με την ενασχόληση μου με την θεραπεία gestalt. Πάντα με εντυπωσίαζε η έννοια της εξέλιξης χωρίς όμως να χάνεται το ανθρώπινο στοιχειό."


Η έννοια της «τρελής σοφίας», η υπερβατική κατάσταση στην οποία το άτομο αφυπνίζεται και κατακτά την πνευματική φώτιση, όσο αντιφατική και αν ακούγεται, δεν είναι καθόλου άγνωστη στο χώρο του εσωτερισμού. Από τη διονυσιακή «θεία μανία» στην οποία αναφέρεται ο Πλάτωνας μέχρι την παράδοση των Σαλών στην ασκητική της ορθοδοξίας, μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά παραδείγματα τέτοιων φωτισμένων περιπτώσεων.

Wednesday, January 9, 2013

Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών-Ομιλία




Θα είμαι σύντομη διότι έχουμε πολλούς και σημαντικούς ομιλητές σήμερα.

Ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ είναι η εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει το Σ.Υ.Δ., η πρόεδρος και τα μελή της οι οποίοι με τίμησαν με το να με επιλέξουν για να προσφέρω ψυχολογική υποστήριξη σε αυτή την ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το σωματείο είχα την πεποίθηση ότι τα βασικά θέματα που απασχολούν τα Διεμφυλικά άτομα συσχετίζονται κατά κύριο λόγο με την ταυτότητα φύλου και την ασυμφωνία του κοινωνικού με το βιολογικό φύλο. 

Πίστευα ότι οι συζητήσεις μας θα εστίαζαν κυρίως σε θέματα ορμονοθεραπείας και επαναπροσδιορισμού του φύλου ή ίσως να περιστρέφονταν γύρω από το θέμα της πορνείας που απασχολεί ιδιαίτερα την Τρανς κοινότητα. Αλλά η θεωρητική εικόνα που αποκτά κάποιος διαβάζοντας βιβλία, έρευνες και εργασίες απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. 

Το μηδέν σαν πέρασμα


 Όπως ο υλισμός με όλες τις μορφές του − την επιστημονική, την οικονομική, την ψυχολογική − σάρωσε ευτυχώς τη στείρα σπιριτουαλιστική ρητορική προτού να εισαγάγει κι αυτός με τη σειρά του ένα νέο βερμπαλισμό, έτσι και οι φιλοσοφίες του μηδενός είναι στην ουσία είναι καλό αντίδοτο στα γούστα της αστικής σκέψης, στη βλακώδη αισιοδοξία της, στον απατηλό ιδεαλισμό της και στη θετικιστική ισοπέδωση του πραγματικού που την χαρακτηρίζει. Ο ίλιγγος του μηδενός είναι μια καλή πνευματική θεραπεία για τον μικροαστό με την υπερβολική του αυτοπεποίθηση. […]


Tuesday, January 8, 2013




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis