Sunday, February 5, 2012

Τι είναι το FAD ( Facebook Addiction Disorder )

Όταν λέμε FAD εννοούμε Facebook Addiction Disorder, τοv εθισμό δηλαδή στην χρήση του Facebook και η καταναγκαστική ανάγκη για καθημερινή χρήση.

Facebook Episode

Ορισμός του εθισμού από την τελευταία έκδοση του DSM-IV-TR και ο συσχετισμός με το Facebook.:
Η ανάπτυξη ανοχής , δηλαδή η ανάγκη για μεγαλύτερες δόσεις της εθιστικής ουσίας με σκοπό να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Σε σχέση με το Facebook οι αυξανόμενες ώρες χρήσης με τη πάροδο του χρόνου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του Facebook ξεπερνάνε κατά πολύ τη μια ώρα την ημέρα, με αποτέλεσμα να αποδίδουν λιγότερο στην εργασία τους και να μην έχουν χρόνο για άλλες δραστηριότητες όπως διάβασμα και αθλητισμό.


Το σύνδρομο στέρησης , όταν η χρήση διακόπτεται, παρουσιάζει συμπτώματα άγχους και εκνευρισμού. Για παράδειγμα, σκεφτείτε κάποιον που έχει βγει για ποτό και δεν ακούει καν τι του λέει ο συνομιλητής του άλλα σκέφτεται με αγωνιά τι έχει γραφτεί στον “τοίχο” του και βιάζεται για να πάει σπίτι αδιαφορώντας για τον άνθρωπο που τον συνοδεύει. Ο ίδιος άνθρωπος πιθανότατα να μπαίνει στο Facebook 3 και 4 φορές την ημέρα. Αναρωτιέμαι πραγματικά για το τι κοινωνικές δεξιότητες θα αποκτήσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος που είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει κοινωνικά ευνουχισμένος.
Άλλη μια ένδειξη εθισμού είναι όταν ο χρόνος της χρήσης ξεπερνάει τον επιθυμητό. Για παράδειγμα κάποιος που είχε σκοπό να μπει στο Facebook για μίση ώρα και καταλήγει να μένει άγρυπνος μέχρι το πρωί με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είναι δυσλειτουργικός σε όλα τα επίπεδα.

   

Κατά την άποψη μου, η πιο σημαντική ένδειξη εθισμού στο Facebook είναι όταν το άτομο έχει πλήρη επίγνωση της ζημίας που του δημιουργεί ο εθισμός του αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει τη χρήση.
Το Facebook πιθανότατα να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα κοινωνικά φαινόμενα εθισμού της εποχής μας. Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας η σε κάποιον από το περιβάλλον σας ζητήστε βοήθεια προτού το πρόβλημα εξελιχθεί σε διαταραχή.

* Το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις καθημερινής χρήσης για επαγγελματικούς λόγους καθώς και χρήσης που δεν περιλαμβάνει χαρακτηριστικά εθισμού.

Συγγραφή: Πάρβη Πάλμου

R you a Facebook Addict? Take Quiz: http://theoatmeal.com/quiz/facebook_addict


Αρνητικές Διαστάσεις του Facebook

Το facebook όπως αντιλαμβανόμαστε μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι πως κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ με ψεύτικα στοιχεία και να λειτουργήσει εις βάρος άλλων χρηστών του facebook. 

Σε σχετικό άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας kathimerini.gr παρουσιάζεται περιστατικό κατά το οποίο μια Ελληνίδα μαθήτρια προγραμμάτισε συνάντηση με υποτιθέμενο παιδί της ηλικίας της ύστερα από αρκετό καιρό επικοινωνίας μέσω facebook. Δυστυχώς όμως η νεαρή κοπέλα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό ατόμων οι οποίοι όχι μόνο την χλεύασαν και την κακοποίησαν, αλλά παράλληλα απείλησαν την μητέρα της να μην δημοσιοποιήσει το συμβάν. 

Παράλληλα, σε άρθρα της διαδικτυακής εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.gr καταγράφονται διάφορα κρούσματα δολοφονίας στα οποία κύρια ευθύνη είχε το facebook. Συγκεκριμένα στην Αυστραλία κοπέλα δολοφονήθηκε από άτομο που γνώρισε μέσω του facebook καθώς την προσέλκυσε με γνώμονα την συμπάθεια που είχε η ίδια για τα ζώα. Η συνάντηση τους αποδείχθηκε μοιραία καθώς η κοπέλα σκοτώθηκε υπό άγνωστες καταστάσεις. Στη Βρετανία επίσης μια 17χρονη κοπέλα βρήκε τραγικό θάνατο ύστερα από σεξουαλική κακοποίηση από ένα 33χρονο άνδρα, ο οποίος την είχε προσελκύσει από ψεύτικο προφίλ στο οποίο παρουσιαζόταν ως ένας ελκυστικός συνομήλικος. Ο δράστης ήταν ήδη σεσημασμένος για παρόμοια γεγονότα και είχε συλληφθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Ένα ακόμα δυσάρεστο γεγονός είναι το κάλεσμα ατόμων για μαζικές αυτοχειρίες μέσω facebook. 

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα είχε φτιαχτεί μια διαδικτυακή οργάνωση με σκοπό τα μέλη της να θέσουν τέρμα στη ζωή τους αλλά και να υποδείξουν πιθανές μεθόδους προκειμένου να το επιτύχουν. Το θέμα βέβαια αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς κινητοποιήθηκαν εισαγγελείς και ψυχολόγοι προκειμένου να προσφέρουν στήριξη στους χρήστες αυτής της ιστοσελίδας.Ένα άλλο επίσης μειονέκτημα του facebook είναι ο σχηματισμός ομάδων που τάσσονται υπέρ της παιδοφιλίας στα οποία οι στηρικτές τους επιβραβεύουν κάποιους από τους πιο απάνθρωπους παιδόφιλους που έχουν οδηγηθεί στη φυλακή. 
Παρόλα αυτά δεν μπορούν οι αστυνομικές αρχές να διώξουν τόσο τα μέλη όσο και τους δημιουργούς αυτών των ομάδων. Μόνο σε περίπτωση που κάποιος προβεί σε μήνυση κατά αγνώστων τότε η αστυνομία θα μπορεί να επέμβει και να διώξει μετά από αναζήτηση τους υπεύθυνους.



Ένα θέμα επίσης που προκύπτει από την πολύωρη απασχόληση των νέων με το facebook είναι η απόσπαση της προσοχής τους όταν βρίσκονται στο εργασιακό τους περιβάλλον. Σύμφωνα με το άρθρο ''Ένας στους δέκα «σερφάρει» εν ώρα εργασίας'' που παρουσιάζεται στην διαδικτυακή εφημερίδα kathimerini.gr , από έρευνα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ Αθηνών, με υπεύθυνο τον κ. Χρήστο Φράγκο διαπιστώνεται πως οι οι εργαζόμενοι από 13 διαφορετικούς χώρους απασχολούνται με σελίδες του Ίντερνετ οι οποίες δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο του επαγγελματικού τους αντικειμένου, όπως είναι το facebook, το Myspace κ.α. καταλήγοντας να μην είναι αποτελεσματικοί στην εργασία τους.

Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παρακάτω ιστοσελίδαwww.sigmalive.com/inbusiness/news/it/237965,σε σχετική μελέτη της εταιρείας Manpower, κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες για να περιορίσουν την απόσπαση της προσοχής των υπαλλήλων τους έχουν κάνει διαμορφώσεις, ώστε οι ίδιοι να μην έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με τέτοιες ιστοσελίδες και να επικεντρώνονται στην εργασιακό τους αντικείμενο.
Η είσοδος παράνομα στα προσωπικά στοιχεία είναι ένα εξίσου αρνητικό στοιχείο της χρήσης του facebook καθώς παρατηρούνται όλο και περισσότερα περιστατικά σχετικά με αυτό το θέμα. Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Σπύρου Κουντούρη στη διαδικτυακή εφημερίδαΕΘΝΟΣ.gr πληροφορούμαστε πως ένας 32χρονος χρησιμοποίησε προκλητικές εικόνες μιας κοπέλας τις οποίες δημοσίευσε σε ένα ψεύτικο προφίλ, το οποίο κατασκεύασε ο ίδιος.Η αστυνομία έλαβε αμέσως δράση παρέλαβε αρκετά προσωπικά του αντικείμενα τα οποία έστειλε στο εγκληματολογικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον εισαγγελέα.

Ένα παρόμοιο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ.gr επίσης αποκαλύπτει πως 22χρονος φοιτητής προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση την σπιτονοικοκυρά του παρουσίασε άσεμνες φωτογραφίες της ίδιας στο facebook με αποτέλεσμα η ίδια να καταφύγει αμέσως στην αστυνομία μόλις της γνωστοποιήθηκε το συμβάν.


Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το facebook στην προώθηση υβριστικών χαρακτηρισμών αλλά και ρατσιστικών σχολίων. Σε αντίστοιχο άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδαςΕΘΝΟΣ.gr γίνεται λόγος για αποκλεισμό μιας μαθήτριας από το σχολείο της, αφού η ίδια είχε κατασκευάσει ένα group στο facebook στο οποίο ζητούσε από φίλους της να εναντιωθούν στην διευθύντριά της. Μόλις δημοσιοποιήθηκε το συμβάν οι καθηγητές κατέληξαν στην οριστική απομάκρυνση της μαθήτριας από το σχολείο, παρόλο που η ίδια παρουσιάστηκε μετανιωμένη.

Ωστόσο οι συμμαθητές της κοπέλας θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για αυτή την απόφαση κατασκευάζοντας αντίστοιχη σελίδα στην οποία προέβαλλαν την αντίθετη στάση τους απέναντι στην επιλογή των καθηγητών να διώξουν τη μαθήτρια. Εντύπωση προκαλεί επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ.gr, η κίνηση ενός αστυνομικού να επιβάλλει ως ποινή το χρηματικό ποσό των 1.300 ευρώ για παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας σε 14χρονο ανήλικο. Συγκεκριμένα ο αστυνομικός προέβει σε αυτή την πράξη ύστερα από διαπληκτισμό που είχε με το νεαρό έφηβο στο facebook, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πατέρας του νεαρού.

Αλλά και σε άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ γνωστοποιείται ένα περιστατικό κατά το οποίο σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του facebook παρουσιάζονταν καρικατούρες του διαμορφωτή της ισλαμικής θρησκείας, Μωάμεθ, με αποτέλεσμα την αντίδραση της εκτελεστικής εξουσίας του Πακιστάν, η οποία απαίτησε τη διακοπή της λειτουργίας του facebook για λίγο χρονικό διάστημα.

Τέλος. το facebook παρόλο που αποτελεί μια ιστοσελίδα στην οποία οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν κοινωνικά και να αποκτήσουν πολλούς φίλους, προκαλεί έντονα συναισθήματα εξάρτησης. 

Πιο συγκεκριμένα σε κείμενο που αναγράφεται στην παρακάτω ιστοσελίδα http://www.psyxology.gr/articles/163----facebook---lr----.html πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις διάφορες εφαρμογές του facebook με αποτέλεσμα να τις έχουν κάνει καθημερινό τρόπο ζωής τους και να μην μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτές. Δεν είναι ασύνηθες κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους τα παιχνίδια που παίζουν στο facebook και να μην μπορούν να εργαστούν σωστά ή ακόμα να απολαύσουν μια φιλική έξοδο. Η ανάγκη του ανθρώπου να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, τον οδηγεί στο να ικανοποιείται με μια απλή επίτευξη ενός στόχου που έχει κάποιο από τα παιχνίδια του facebook. 

Επίσης, όπως αναφέρει σε άρθρο της η κλινική ψυχολόγος Πάλμου Παρασκευή, είναι αρκετά αυξημένος ο αριθμός των ανθρώπων που καταναλώνουν αρκετά χρόνο χρησιμοποιώντας το μέσο αυτό. Δεν είναι τυχαίο πως το ποσό των ατόμων που κάνουν χρήση του facebook μεγαλώνει συνεχώς, με αποτέλεσμα να χάνει στιγμές από την προσωπική και κοινωνική του ζωή. Είναι τόσο έντονη η εξάρτηση των χρηστών από το facebook με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο ψυχισμός τους και να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα όταν δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν χρήση του.

Πηγή:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis